W dniach 23-26 września 2017 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów. W tym samym czasie odbył się też Wielki Finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Perłą 2017 nagrodzony został nasz Piernik Kasztelan Biecki.
Droga do perły nie była prosta. Aby móc o nią walczyć najpierw należało zwyciężyć na szczeblu wojewódzkim konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, a następnie otrzymać nominację do Perły. To wszystko wydarzyło się podczas Agropromocji w Nawojowej, gdzie w ubiegłym roku piernik zdobył I miejsce a w tym roku został nominowany do nagrody Perła 2017.
Otrzymanie tej nagrody to dla nas prestiż i wyróżnienie. Piernik stał się produktem regionalnym. Doceniono tradycyjny sposób wykonania z lokalnych surowców oraz powiązanie piernika z regionem Biecza.
Podczas inauguracji oficjalnego otwarcia targów Smaki Regionów obecny był między innymi Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz marszałkowie większości polskich województw. Perłę dla Piernika Kasztelana Bieckiego odebrali właściciele firmy p. Iwona Rudek oraz p. Witold Grab. Nagroda z dumą została przywieziona do Libuszy, gdzie będzie motywacją do dalszej, ciężkiej pracy nad doskonaleniem swoich produktów.
Droga do perły nie była prosta. Aby móc o nią walczyć najpierw należało zwyciężyć na szczeblu wojewódzkim konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, a następnie otrzymać nominację do Perły. To wszystko wydarzyło się podczas Agropromocji w Nawojowej, gdzie w ubiegłym roku piernik zdobył I miejsce a w tym roku został nominowany do nagrody Perła 2017.
Otrzymanie tej nagrody to dla nas prestiż i wyróżnienie. Piernik stał się produktem regionalnym. Doceniono tradycyjny sposób wykonania z lokalnych surowców oraz powiązanie piernika z regionem Biecza.
Podczas inauguracji oficjalnego otwarcia targów Smaki Regionów obecny był między innymi Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz marszałkowie większości polskich województw. Perłę dla Piernika Kasztelana Bieckiego odebrali właściciele firmy p. Iwona Rudek oraz p. Witold Grab. Nagroda z dumą została przywieziona do Libuszy, gdzie będzie motywacją do dalszej, ciężkiej pracy nad doskonaleniem swoich produktów.